Wat doet Cesar of de methode Mensendieck


Een oefentherapeut is een houdings- en bewegingsdeskundige, die werkt volgens de bewegingsleer Cesar of de methode Mensendieck. De oefentherapeut bekijkt en analyseert samen met de patiŽnt de lichaamshouding en manier van bewegen in relatie tot de klachten. Daarbij komen ook de werk- en thuissituatie aan de orde. Met behulp van oefeningen en houdings- en bewegings-adviezen leert de oefentherapeut de patiŽnt bewuster met zijn of haar lichaam om te gaan. Daardoor kan de patiŽnt uiteindelijk zelf de klachten verhelpen, verminderen en voorkomen.

De oefentherapeut probeert een patiŽnt inzicht te geven en zich bewust te laten worden van bepaald gedrag dat klachten in de hand werkt. De therapie is er op gericht dat gedrag te veranderen.

Oefentherapeut Cesar/Mensendieck is een beschermd beroep (Wet BIG), waar een HBO opleiding voor vereist is.

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
Een oefentherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mogelijk zijn ontstaan door een onjuiste houding, een te belastend leef- en bewegingspatroon of als gevolg van een ziekte of aandoening.

Voorbeelden van klachten die een oefentherapeut behandelt, zijn klachten van de rug-, arm-, nek en schouder, heupen, bekken, knieŽn en enkels. Maar een oefentherapeut behandelt ook overbelastingsklachten, hoofdpijn en aandoeningen zoals hernia, ischias, whiplash, hyperventilatie, reumatische pijn aan spieren en gewrichten, stoornissen in de bloedsomloop of ademhaling zoals COPD. Een oefentherapeut behandelt ook werkgerelateerde klachten. Een bedrijfsoefentherapeut kan werknemers op de werkvloer begeleiden en behandelen.

Welke behandelingen geeft hij/zij?
Enerzijds bestaat de behandeling uit het verbeteren van de houding en bewegingen in en op het werk (bijvoorbeeld zitten, staan, liggen, bukken, tillen, werkhouding) en het adviseren over bewegen, sporten, (her)inrichten van de werkplek of de aanschaf van eventuele hulpmiddelen.

Anderzijds bestaat de behandeling uit het aanleren van oefeningen die onder meer gericht zijn op ontspanning en ademhaling, een betere houding en coŲrdinatie en uit mobiliserende en/of spierversterkende oefeningen. Het behandelplan is gebaseerd op de diagnose van de arts en bevindingen van de oefentherapeut. De oefentherapeut stemt het behandelplan af op de individuele mogelijkheden en omstandigheden van de patiŽnt en zijn of haar hulpvraag.

Een belangrijk aspect van oefentherapie Cesar/Mensendieck is dat de patiŽnt zelf actief meewerkt aan het vinden van de juiste balans tussen de belasting en belastbaarheid."

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?
Voor een behandeling door een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is nu nog een verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of andere medisch specialist nodig.