Wat doet een chiroprakter


Een chiropractor stelt een diagnose bij stoornissen aan het bewegingsapparaat (wervelkolom en zenuwstelsel) en voert behandelingen uit om die stoornissen te verhelpen of te voorkomen. De bedoeling is om hiermee ook het functioneren van het zenuwstelsel en de algehele gezondheid te verbeteren. Een chiropractor geeft vooral een manuele behandeling met manipulaties of correcties van gewrichten.

De vijfjarige voltijds opleiding tot chiropractor op universitair niveau is meestal in Engeland gevolgd omdat er in Nederland nog geen opleiding is. Na succesvolle afronding van een opleiding in het buitenland volgt een voltijds stagejaar met een afsluitend examen in Nederland. Pas dan mag een chiropractor zich zelfstandig vestigen.

In Nederland valt chiropractie onder de noemer alternatieve/complementaire geneeskunde. Chiropractoren die geregistreerd zijn bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN) en lid zijn van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), voldoen aan kwaliteitseisen van deskundigheid en zorgvuldigheid. De eisen hebben betrekking op: vooropleiding, opleiding, nascholing, praktijkinrichtingseisen, erecode, klachtenrecht enzovoort.

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
Behandeling van de hand. (Greg Nicholas) De chiropractor behandelt vooral rugklachten en hoofdpijn, maar ook migraine, pijn en stijfheid door artrose, aangezichtspijn, whiplash, sportblessures, klachten aan de arm, nek en schouder, bekkeninstabiliteit, duizeligheid en tenniselleboog. Bij sommige patiŽnten worden orgaanklachten verholpen zoals menstruatiepijn en darmklachten.

Welke behandelingen geeft hij/zij?
De chiropractor maakt gebruik van specifieke chiropractische behandelmethoden. De meest kenmerkende procedure is een met de hand uitgevoerde chiropractische correctie, waarbij een specifieke druk wordt uitgeoefend op een specifieke plek in een specifieke richting. Het doel daarvan is abnormale bewegingspatronen of bewegingsbeperkingen op te heffen en te streven naar het normaliseren van een verstoorde zenuwfunctie zodat herstel kan optreden. In de chiropractie staat de algehele gezondheid van de patiŽnt centraal. Het uitgangspunt is dat lichamelijke problemen of klachten gevolgen hebben voor het totale functioneren, ook op sociaal en emotioneel gebied en andersom. Het adviseren en begeleiden van een patiŽnt is daarom ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. De patiŽnt wordt dan ook actief bij de behandeling betrokken.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?
Voor het bezoeken van een chiropractor is geen verwijzing van de huisarts nodig. Behandelingen door een chiropractor worden door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars geheel, gedeeltelijk of tot een bepaald maximum vergoed. De ziektekostenverzekeraar kan hierover informatie verstrekken.

**VRAAG WEL OM DE "ZACHTE BEHANDELMETHODE"