Wat doet een ergotherapeut


Een ergotherapeut heeft een Hbo-opleiding gevolgd en is opgeleid om mensen in hun dagelijkse situatie te helpen bij het oplossen van praktische problemen door ziektes of beperkingen. Ergotherapeuten werken vaak in ziekenhuizen en instellingen. De ergotherapeut begeleidt en behandelt mensen die door deze problemen niet meer kunnen wonen, werken en leven zoals ze dat zouden willen. De behandeling draagt bij aan zelfstandig wonen en werken.

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
Een ergotherapeut behandelt niet zozeer ziektes maar ondersteunt bij het oplossen van problemen die ontstaan zijn door ziektes of beperkingen.

Welke behandelingen geeft hij/zij?
De ergotherapeut gaat bij de behandeling uit van de problemen en wensen die een persoon aangeeft. Op basis hiervan bekijkt de therapeut hoe de directe omgeving eruit ziet, of er hulpmiddelen moeten worden aangevraagd, welke aanpassingen in de woonomgeving aangebracht moeten worden en welke training gegeven kan worden.

De ergotherapeut leert de patiŽnt van de aangepaste voorzieningen gebruik maken en geeft adviezen over bijvoorbeeld de aanschaf van hulpmiddelen (bijvoorbeeld een rolstoel) of over vaardigheidstrainingen (bijvoorbeeld zelf leren eten).
De ergotherapeut bekijkt of er misschien drempels in huis moeten worden weggehaald, het toilet aangepast moet worden en het aanrecht verlaagd, zodat het huis of de werkplek geschikt wordt voor gebruik van een rolstoel of dat er aanpassingen nodig zijn op de werkplek.

De ergotherapeut rapporteert aan de behandelend arts en neemt deel aan het patiŽntenoverleg. Verder overlegt de therapeut met deskundigen over aanpassingen en voorzieningen voor mensen met een handicap.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?

PatiŽnten worden door een arts, meestal de huisarts, doorverwezen. De meeste ergotherapeuten werken voor instellingen als ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra, psychiatrische ziekenhuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten en dagbehandelcentra.