Wat doet een neuroloog


Een neuroloog, vroeger ook wel zenuwarts genoemd, houdt zich bezig met ziekten van het zenuwstelsel. Hij is werkzaam in het ziekenhuis en behandelt meestal zowel volwassenen als kinderen. In de grotere ziekenhuizen werkt vaak ook een neuroloog die zich heeft gespecialiseerd in zenuwziekten bij kinderen.

'Zenuwstelsel' is een breed begrip dat onderverdeeld kan worden in drie delen: de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Uitval van een van deze gebieden kan zich uiten in verandering van gedrag, verminderde bewegingsmogelijkheden (zoals spierzwakte en verlamming), een veranderd of verminderd gevoel (zoals tintelingen, doof gevoel, pijn en gevoelloosheid) of uitval van andere zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven).

Om diagnosen te kunnen stellen, heeft een neuroloog een aantal onderzoekmethoden tot zijn beschikking. De meeste informatie krijgt hij door de patiŽnt zelf te ondervragen en te onderzoeken. Bij dit onderzoek staat het ontdekken van verminderde bewegingsmogelijkheden en een veranderd gevoel op de voorgrond. Hij laat de patiŽnt bijvoorbeeld zo krachtig mogelijk in zijn hand knijpen. Ook test hij met een speciaal hamertje verschillende reflexen, bijvoorbeeld de kniepeesreflex. (Deze test kunt u goed bij een ander doen door met de zijkant van uw hand tegen de kniepees onder de knieschijf te tikken.) Het gevoel wordt getest door met een wattenstaafje en een prikkertje over de huid te strijken of te prikken.

Een belangrijk hulponderzoek is een CT-scan of MRI-scan. Met behulp hiervan worden zeer goede afbeeldingen van bijvoorbeeld de hersenen verkregen. Ook een EEG (Elektro-encefalogram), is onmisbaar voor een neuroloog. Bij dit onderzoek wordt de activiteit van de hersenen onderzocht. De diagnose epilepsie wordt veelal op grond van dit onderzoek gesteld.

Een voorbeeld van een hersenziekte die de neuroloog behandelt, is de ziekte van Parkinson. Bij deze aandoening wordt in de hersenen een bepaalde stof niet of verminderd aangemaakt, waardoor de patiŽnt in zijn gehele lichaam klachten kan krijgen. Ook epilepsie is een hersenziekte die door de neuroloog behandeld wordt. In tegenstelling tot de ziekte van Parkinson die vooral bij oudere mensen optreedt, ontstaat epilepsie meestal op kinderleeftijd. Hersenvliesontsteking (nekkramp) is een ander voorbeeld van een hersenziekte die bij de neuroloog thuishoort. Verder krijgt een neuroloog veel te maken met mensen die een hersenbloeding (beroerte) hebben gehad.

Aangezichtspijn is pijn in het gelaat die ontstaat doordat een gevoelszenuw is aangedaan. PatiŽnten vergelijken aanvallen van aangezichtspijn vaak met bliksemschichten. In ernstige gevallen worden patiŽnten met deze aandoening verwezen naar de neuroloog.
Neurologische aandoeningen worden meestal behandeld met behulp van medicijnen. Ook een operatie kan soms uitkomst bieden. Een operatie aan het zenuwstelsel wordt uitgevoerd door een neurochirurg