Wat doet een podotherapeut


Een podotherapeut heeft zich in een vierjarige HBO-opleiding gespecialiseerd in het behandelen van voetklachten en klachten die met de voeten samenhangen. Podotherapeut is een erkend en beschermd paramedisch beroep .

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
In het algemeen behandelt de podotherapeut klachten, problemen en afwijkingen aan de voet, de tenen of de nagels. Het kan daarbij gaan om klachten van overbelasting, vermoeidheid, blessures of klachten door een verkeerde stand van de voeten. Ook bij pijnlijke plekken, eelt, knobbels, likdoorns en ingegroeide nagels kan de podotherapeut meestal behandelen. Hierna zorgt de podotherapeut door aanpassingen en hulpmiddelen ervoor dat deze plekken niet opnieuw ontstaan.

Hierbij worden vaak hulpmiddelen gebruikt die speciaal op maat worden gemaakt, zoals steunzolen. Naast het behandelen van klachten en aanmeten van hulpmiddelen geeft de podotherapeut adviezen, bijvoorbeeld over voetverzorging en schoeisel.

Welke behandelingen geeft hij/zij?
De podotherapeut probeert een verkeerde stand van voeten of tenen te corrigeren. Dit kan door middel van steunzolen, aangepaste schoenen of door een zogenaamde prothese: een op maat gemaakt hulpstukje van siliconen dat bijvoorbeeld tussen de tenen kan worden geplaatst waardoor deze in de juiste stand komen te staan.
De podotherapeut geeft adviezen over hoe men de voeten in een zo goed mogelijke conditie kan houden en over de verzorging van voeten. Over belasting van de voet geeft hij of zij ook advies, daar kunnen ook oefeningen bij horen.
Om voetproblemen op te lossen, kunnen aangepaste schoenen nodig zijn.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?

Een podotherapeut werkt meestal in een eigen praktijk, soms aangesloten bij een ziekenhuis. Er is een verwijzing nodig om een afspraak bij een podotherapeut te maken. Meestal wordt iemand verwezen naar een podotherapeut door de huisarts of door een medisch specialist. Het is vaak mogelijk een gedeelte van de kosten terug te krijgen van de ziektekostenverzekeraar. Het is verstandig om dit eerst na te vragen bij de verzekeraar.