Wat doet een psycholoog


Een psycholoog is iemand die een vierjarige universitaire studie heeft gevolgd op het gebied van het gevoelsleven van de mens. Een behandelend psycholoog heeft zich gespecialiseerd om mensen te helpen bepaalde problemen op te lossen of bepaalde vragen te beantwoorden.

Er zijn verschillende soorten psychologen zoals eerstelijns psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog en gezondheidszorgpsycholoog.
Erkende behandelend psychologen zijn geregistreerd in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) van Gezondheidszorgpsychologen van het ministerie van VWS. De opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog is een postdoctorale opleiding van twee jaar.

Een psycholoog is niet hetzelfde als een psychiater. Een psychiater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van geestesziekten.
Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
Een psycholoog kan mensen leren omgaan met een aandoening. (Ireneusz Skorupa)Een psycholoog kan in uiteenlopende gebieden werkzaam zijn. De gezondheidszorgpsycholoog kan werkzaam zijn in alle sectoren van de gezondheidszorg. Deze psycholoog behandelt psychische stoornissen, problemen in de levenssfeer en de psychische aspecten die samengaan met lichamelijke ziekten en invaliditeit. Zo kan een psycholoog bijvoorbeeld begeleiding bieden als iemand een dwarslaesie heeft opgelopen of als iemand niet weet hoe hij met een bepaalde ziekte of aandoening om moet gaan.

Vaak is een psycholoog lid van een behandelteam bijvoorbeeld bij de behandeling van chronische pijn.

Welke behandelingen geeft hij/zij?
Hoofdtaken van de gezondheidszorgpsycholoog zijn diagnostiek en behandeling. Daarbij worden psychologische kennis en ervaring toegepast. De cliŽnt legt allereerst zijn of haar vragen en klachten aan de psycholoog voor. Vervolgens bespreekt de psycholoog welke vorm van begeleiding of behandeling het meest geschikt is. Daarbij kan de psycholoog gebruik maken van psychologische tests of vragenlijsten. In samenwerking met de cliŽnt.

Het kan zijn dat er een aantal gesprekken nodig zijn die erop gericht zijn klachten weg te nemen. Maar er kan ook voor een langer durende therapie gekozen worden waarbij de nadruk ligt op het krijgen van inzicht in het eigen handelen en de persoonlijkheid.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?
In de meeste gevallen komt iemand via de huisarts bij een psycholoog terecht. Ook kan iemand via een medisch specialist of een behandelteam een gesprek met een psycholoog als advies krijgen.