Wat doet een revalidatiearts


Een revalidatiearts heeft na de 6-jarige opleiding tot arts, een vierjarige specialisatie gedaan op het gebied van revalidatie. Deze medisch specialist behandelt mensen die als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval mogelijk blijvende gevolgen hebben opgelopen. De revalidatiearts stelt aan de hand van een diagnose een behandelplan op.

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?
Een revalidatiearts behandelt de gevolgen van ziektes, ernstig letsel of aangeboren afwijkingen. (Kaycee Craig)Een revalidatiearts behandelt gevolgen van ziektes, ongevallen of aangeboren afwijkingen. Dit kunnen bijvoorbeeld de gevolgen zijn van een beroerte, hersenletsel, een dwarslaesie, een amputatie of van reumatische aandoeningen. De revalidatiearts zorgt ervoor dat de leefomstandigheden van de patiŽnten zo optimaal mogelijk verbeteren.

Welke behandelingen geeft hij/zij?

In sommige gevallen geeft een revalidatiearts een eenmalig advies voor een verandering in leefgewoonten of schrijft medicijnen voor.
Vaak beslaat een behandeling meerdere jaren bijvoorbeeld bij mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad. Hierbij werkt de revalidatiearts nauw samen met een team dat bestaat uit een psycholoog of orthopedagoog, een maatschappelijk werker, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een verpleegkundige en een revalidatietechnicus.

De revalidatiearts is meestal de coŲrdinator van het hele behandelplan. De arts bepaalt welke behandelingen wanneer
plaatsvinden en volgt de vooruitgang van de patiŽnt. Als het nodig is, wordt het behandelplan bijgesteld. De revalidatiearts heeft tijdens de behandeling ook contact met de huisarts, de arbodienst, bedrijfsarts en zorgverzekeraars en familieleden van de patiŽnt.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?
Men wordt door de huisarts of door een medisch specialist (bijvoorbeeld orthopeed) doorverwezen naar een revalidatiearts.